Yeni Müzik Festivali

09.05.2017

Yeni Müzik Festivali

20. Yılımızın motivasyonuyla hazırladığımız, ve umarız sürdürülebilirliğini birlikte deneyimleyeceğimiz, bir Yeni Müzik Festivali için startı veriyoruz. Son derece zengin bir programla karşınızdayız: Yeni Müziğe yön veren başyapıtlardan genç bestecilerimizin yepyeni çalışmalarına, birbirinden diri yapıtlardan kurguladığımız dört konser, 11 – 12 Mayıs  2017 tarihlerinde, Fakültemizin birçok etkinliğine mekân olmuş Farabi Salonu’nda [B – 2028] gerçekleştirilecek. Amacımız net: Çağdaş sanat ve tasarım farkındalığına; Yeni Müzik algısına; bu öznel kültürün içselleştirilmesine, kendiliğindenleştirilmesine katkıda bulunmak.

Biraz yorulacağız ama değecek: 11 Mayıs 2017, Perşembe günü, saat 18:00’de başlayacak ilk konserimizin başlığı “Güneş Ülkesinden.” Japonya’dan, öncü Japon kompozitörlerden Yeni Müzik ve Japonya için, Japon kültürüne saygı ve sempatiyle, japonsu bir edayla, Kabuki ya da samuray tavrıyla bestelenmiş müzikler bu konserin repertuvarını oluşturuyor. Ardından, saat 20:00’de ikinci konserimiz gerçekleşecek. Başlığı “Birbaşınalıklar.” Alt başlığıysa “Solo çalgılar ve tek ses” için müzikler. Sequenza III gibi bir başyapıttan, yepyeni eserlere, hattâ ilk seslendirilişlere uzanan bir seçki var bu toplamda. Festivalimizin ikinci gününde de iki oylumlu konserimiz olacak: İlki, 12 Mayıs 2017, Cuma günü, saat 18:00’de başlayacak “Happy New Ears!” “Yeni kulaklarınız kutlu olsun!” gibi bir ibare, biricik ve öznel öncümüz John Cage’den başkasından çıkamazdı, her halde. Bu konser yepyeni müzikal önermeleriyle sağlam bir Cage seçkisi sunuyor olacak. Söylemeye hacet yok, diğer konserlerimizde de olduğu gibi, bu sette icra edilecek yapıtların çoğu Türkiye’de ilk kez seslendirilecek. Daha önce dinledikleriniz varsa, ailedensiniz, demektir—onlar da bizim başımızın altından çıkmıştı… Geldik son konserimize: Saat 20:00’de başlayacak dördüncü dinletimizin başlığı “İnsanlar ve Hayvanlar Hakkında.” Muzip altbaşlığımız “Who do we think we are” hamasî bir Deep Purple göndermesi değil; tersine, kendimizi ne sanıyoruz sorusuna; evrende, gezegende, durduğumuz yerde çevreye, doğaya; bu hayatı paylaştığımız bitkilere, hayvanlara karşı duyarsızlığımıza işaret ediyor. Bu son konserimiz hayvanlarla ilişkimize—ya da ilişkisizliğimize—birer şerh düşen yapıtlara ayrılıyor. Nedense bir ağıt havası hâkim: Eh, Yeni ama Müzik; seslerle örülü en kadim gelenekten uzağa düştüğünü kim söylemiş?!..
Saygı, sevgi, ve alışılmadık sesler dileğiyle,

Doç. Dr. H. Alper Maral
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi
Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Başkan V.